Fortbewaarders bij restaurant Fort de Gagel in Utrecht wapenen zich met smaakvolle en creatieve gerechten
De Nieuwe Hollandse Waterlinie herinnert aan bittere tijden. Met forten als Rijnauwen, Vossegat en Blauwkapel moest Utrecht beschermd worden tegen de vijand. Fort de Gagel heeft zich twee jaar geleden ‘herbewapend’. Voor zoete, betere tijden.
De dappere wapenbroeders in dezen zijn Sybren Ophof en Pascale Heinsius. Dapper, omdat de gemeente het monumentale fort jarenlang aan niemand wist te slijten. Er waren tientallen inschrijvingen voor het Gagel-project, maar geen enkel plan haalde de eindstreep. Ophof en Heinsius overtuigden wel, met hun ideeën over restauratie, horeca, evenementen en een speeltuin. Op papier misschien niet heel bijzonder, maar de twee wisten met hun invulling van de bakstenen bunker een paleis te maken. Zij wisten van een drol een taartje te bakken, om in Pollepel-taal te blijven.
Over de dienst der verdediging en de waarde van de linie leest u in vele boeken, ik beperk me tot het charmante onderkomen dat De Gagel nu te bieden heeft. Er is het bruggetje, het prachtig gerestaureerde interieur en het intieme, gezellige terras. Links een tafeltje voor twee, rechts ruimte voor de hele familie. En niet onbelangrijk bij een avondje uit: medewerkers met persoonlijkheid, in stijlvolle zwarte hemden gestoken. Van Aart tot Chanique, van Isa tot Yvo. Het welkom mag er zijn! Daar laten we een riant plankje zuurdesembrood en twee gevulde glazen bij opbrengen. Alcoholvrij, bij voorkeur. Dat lukt voor de bierdrinker met Swinckels’ 0.0, maar wijnliefhebbers vangen bot. Dan maar een anonieme chardonnay 12.5.
Confettibom met gegrilde én ingelegde groenten
Wil de watermeloen zich op (na)zomerdagen vooral laten aansnijden als verfrissende snack, op dit terras kreeg ze een upgrade naar volwaardig voorgerecht. Hoewel de naam ‘loaded watermelon’ een overdreven hippe indruk wekt, is de presentatie een lust voor het oog. Een confettibom is het, met gegrilde en ingelegde groenten, kalamata olijven en een pluk cress. De zachte fetacrème bindt het bonte gezelschap. Even waren we bang voor een azijnverlamming in dit geheel, maar de keuken koos voor een witte variant. Die is wat milder van zichzelf en zoeter in de uitwerking. De gerookte biefstuk op het andere bord maakt eveneens een verrassende start. Het dungesneden vlees is weliswaar aan de droge kant, de verse mango, biet en krokante tuinbonen overstemmen smakelijk.
Big Green Egg draait overuren
Overvecht een probleemwijk? Fort de Gagel brengt juist een tribuut aan de multiculturele buren, met het zogenoemde ‘wereldgerecht Overvecht’; kebab, tabouleh en zomergroenten. Mooi in verhouding en goed op smaak, met name het lammetje. De bijgeleverde tzatziki is romig en lekker fris, zoals het hoort. Ook mijn mee-eter wordt getrakteerd op een riante portie grillgroenten, bij zijn sukadelap. De Big Green Egg draait hier overuren en dat wordt geproefd! Het vlees is keurig medium, zoals verzocht, en jus, friet en mayo bewijzen wederom het betere hand- en smaakwerk. Fijn!
Gepassioneerd tafel spektakel
Terwijl het grut zich op de naastgelegen dijk uitleeft met zandtaartjes en waterpret, zetten wij de tanden in een tartelette van het huis. Dit is zandgebak voor fijnproevers. Lemoncurd en frambozen zijn de fijne smaakmakers, dus met een vingerlik gaat het bord schoon. Over vingers gesproken. Dat het duo Ophof-Heinsius lef heeft, bewijst de zomerse tiramisù. Hij komt hier met aardbeien, gebrande kokos en een klein, gepassioneerd tafelspektakel met jus. Erg creatief bedacht. Komt dat zien. En proeven!
Beoordeling:
Voorgerecht 8,5
Hoofdgerecht 9
Nagerecht 8,5
Bediening 8
Sfeer 8,5
Prijs/kwaliteit 8