Fort de Gagel winnaar Linie Award

Uitreiking Linie Award 2023

Op donderdag 18 januari werd door Stichting Liniebreed Ondernemen de Linie Award 2023 uitgereikt aan Sybren Ophof en Pascale Heinsius van Fort de Gagel en de vrijwilligers van de Werkgroep Vesting Gorinchem tijdens de nieuwjaarsborrel op Kunstfort bij Vijfhuizen. Liniebreed Ondernemen is de organisatie die zich inzet voor het behoud en ontwikkelen van verdedigingserfgoed in Nederland. 

Previous slide
Next slide

Sybren Ophof en Pascale Heinsius

In de waterlinies zien we de laatste jaren een nieuw type ondernemer. Geen culturele ondernemer en ook niet uitsluitend een commercieel dier. Het is echter wel nog altijd een ondernemer pur sang. Voorheen waren die er dus ook, maar er is een opvallend verschil. Men was vaak zo bezig met de business dat men de potentie van het erfgoed waar de business was gevestigd minder serieus nam. Het Fort als decor! En wellicht twee werelden die hier en daar wat botsten. Want niet alles is mogelijk in een eeuwenoud gebouw. De laatste jaren zien we een andere benadering. Een benadering waar de ondernemer van elke beperking een kans maakt, van het historisch perspectief een positionering maakt en de omgeving en stakeholders op een open wijze betrekt.

Onderdeel van de omgeving

Een locatie als beweging in een grotere beweging van een waterlinie. Dan spreken we van win-win. Want hoe mooi is het als de exploitant fier staat voor het verhaal het Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, zelf rondleidingen geeft, een thematische waterspeeltuin aanlegt, een thema-team-spel ontwikkelt en zo uitdraagt hoe je ondernemerschap en het behoud van verdedigingserfgoed op slimme wijze combineert. Hoe leuk is het als je jezelf profileert als beginpunt, tussenstop of eindpunt van een wandeling door prachtige natuur. En ook de omliggende natuur enthousiast promoot. Hoe lekker is het als je bier maakt van een gewas uit de buurt in samenwerking met de natuurbeherende organisatie van dat gebied. En hoe fijn is het als je na een jaar op break-even bent, en zo eerlijk bent om aan te geven dat de provincie Utrecht ook een enorme duit in het zakje deed.

Winnaar Linie Award 2023

Je bent relatief nog maar kort aangehaakt bij ons netwerk, maar wat een power en motivator ben jij gebleken de afgelopen anderhalf jaar. En het goede nieuws is dat we steeds meer ondernemers zoals jij en jullie op de forten zien. Zakelijk en met het hart op de goede plaats voor ons erfgoed. Sybren Ophof en Pascale Heinsius daarom krijgen jullie vandaag de Linie-award, gefeliciteerd!